Polecamy

 

  • PL
  • EN
  • DE
  • CZ
  • RS
  • FR
Serwis internetowy Visitopolskie
Logo Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna

Rozpoczął się III FESTIWAL KUCHNI REGIONALNEJ I TRADYCYJNEJ "OPOLSKI BIFYJ"

III Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj” już się rozpoczął. Wydarzeniem inaugurującym nasz festiwal była kolacja degustacyjna w Zamku Moszna 13.11.2019 r. Goście mieli okazję spróbować dań przygotowanych z produktów tradycyjnych i lokalnych. Szczególne podziękowania należą się wszystkim szefom kuchni, którzy uraczyli nas pysznymi daniami:

  • Przystawkę przygotował szef kuchni w restauracji Zamkowy Młyn w Krapkowicach -Arkadiusz Chwałek. Danie powstało przy wsparciu Szymona Juzwina i Tomasza Szypuły:

Carpaccio z wędzonej piersi z kaczki z kozim serem, figą i żurawiną

 

  • Przystawkę ciepłą przygotował szef kuchni Marcin Klich:

Krupniok z Górek na chlebie cebulowym z musem jabłkowym i chrustem z kiszonej kapusty

 

  • Zupę przygotował szef kuchni w restauracji Na Wyspie w Niemodlinie - Paweł Oleksa:

Zupa rybna z wędzonym karpiem, suszonymi podgrzybkami, warzywami i grzanką

 

  • Danie główne przygotowali: szef kuchni w restauracji Zamek Moszna - Kamil Konieczny wraz
    II szefem kuchni - Grażyną Jaroszyńską:

Sarna z serem twarogowym oraz warzywami wędzonymi w dziurawcu

 

  • Deser przygotował szef kuchni restauracji Nad stawem w Bogacicy - Tomasz Rosa:

Ekler czekoladowy z kremem miodowym oraz granitą z herbatników

 

Serdecznie dziękujemy za gościnę niezawodnej ekipie współorganizatora tegorocznej edycji Festiwalu – Zamkowi w Mosznej! Oczywiście nie byłoby tego klimatu i pysznych dań bez naszych partnerów i lokalnych producentów:

Miody - Maciejów

Piekarnia GS Samopomoc Chłopska - Praszka

Książęcy Browar - Nysa

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska - Olesno

Kozi Dar - Chudoba

Agroturystyka Stary Młyn - Obrowiec

Mięso-Wędliny Róża i Robert Blach s.c. - Górki

Winnica Rodzinna Cwielong - Balcarzowice

Winnica Hople - Paczków

Winnica Parypa - Byczyna

Cukry Nyskie - Nysa

Gospodarstwo Rolne Gorzellik Jan – Zakrzów

Gospodarstwo Pasieczne - Piotr Krękiewicz – Ligota Tułowicka

 

Restauracje / Partnerzy wydarzenia:

Zamek w Mosznej

Restauracja "Zamkowy Młyn" w Krapkowicach

Restauracja "Nad Stawem" w Bogacicy

Restauracja "Na Wyspie" w Niemodlinie

Szef Kuchni Marcin Klich

W ramach festiwalu do 21 listopada będą miały miejsce wydarzenia takie jak: warsztaty zdobienia pierników, zwiedzanie lokalnej winnicy, browaru, piekarni, warsztaty kulinarne, zielarskie a także malowania drewna oraz bombek choinkowych opolskim wzorem kwiatowym, jak również wystawa i prelekcja dotycząca starej Porcelany Tułowickiej. Serdecznie zapraszamy!

 

Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna
Projekt i realizacja: netkoncept.com
SkyCMS strony i portale internetowe