III Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj” już się rozpoczął. Wydarzeniem inaugurującym nasz festiwal była kolacja degustacyjna w Zamku Moszna 13.11.2019 r. Goście mieli okazję spróbować dań przygotowanych z produktów tradycyjnych i lokalnych. Szczególne podziękowania należą się wszystkim szefom kuchni, którzy uraczyli nas pysznymi daniami:
Carpaccio z wędzonej piersi z kaczki z kozim serem, figą i żurawiną
Krupniok z Górek na chlebie cebulowym z musem jabłkowym i chrustem z kiszonej kapusty
Zupa rybna z wędzonym karpiem, suszonymi podgrzybkami, warzywami i grzanką
Sarna z serem twarogowym oraz warzywami wędzonymi w dziurawcu
Ekler czekoladowy z kremem miodowym oraz granitą z herbatników
Serdecznie dziękujemy za gościnę niezawodnej ekipie współorganizatora tegorocznej edycji Festiwalu – Zamkowi w Mosznej! Oczywiście nie byłoby tego klimatu i pysznych dań bez naszych partnerów i lokalnych producentów:
Miody - Maciejów
Piekarnia GS Samopomoc Chłopska - Praszka
Książęcy Browar - Nysa
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska - Olesno
Kozi Dar - Chudoba
Agroturystyka Stary Młyn - Obrowiec
Mięso-Wędliny Róża i Robert Blach s.c. - Górki
Winnica Rodzinna Cwielong - Balcarzowice
Winnica Hople - Paczków
Winnica Parypa - Byczyna
Cukry Nyskie - Nysa
Gospodarstwo Rolne Gorzellik Jan – Zakrzów
Gospodarstwo Pasieczne - Piotr Krękiewicz – Ligota Tułowicka
Restauracje / Partnerzy wydarzenia:
Zamek w Mosznej
Restauracja "Zamkowy Młyn" w Krapkowicach
Restauracja "Nad Stawem" w Bogacicy
Restauracja "Na Wyspie" w Niemodlinie
Szef Kuchni Marcin Klich
W ramach festiwalu do 21 listopada będą miały miejsce wydarzenia takie jak: warsztaty zdobienia pierników, zwiedzanie lokalnej winnicy, browaru, piekarni, warsztaty kulinarne, zielarskie a także malowania drewna oraz bombek choinkowych opolskim wzorem kwiatowym, jak również wystawa i prelekcja dotycząca starej Porcelany Tułowickiej. Serdecznie zapraszamy!