Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna objęła honorowym patronatem tegoroczną edycję konkursu, której tematem przewodnim był “Patriotyczny wypiek – 15 lat małej ojczyzny w Unii Europejskiej”. W jury konkursowym zasiadał m.in. Dyrektor OROT Pan Piotr Mielec. W konkursie wzięło udział 17 zespołów uczniów z ośmiu szkół branżowych i techników z Opola, Strzelec Opolskich, Kędzierzyna-Koźla, Nysy, Gorzowa Śl., Brzegu, Prudnika i Olesna. Podstawą do zakwalifikowania się do konkursu było wykorzystanie produktów regionalnych województwa opolskiego, czyli tych, które są wpisane na listę produktów: jak olej głubczycki, produkty z Olesna, miody stobrawskie, itp..
I miejsce zajęły: Anna i Patrycja Roj z ZSZ w Oleśnie z „Opolskie
maszkety”; nauczyciel przygotowujący Magdalena Piastowska.
II miejsce zajęły: Mirela Lubojańska i Julia Stanik z ZSZ nr 4 w Opolu za „szpajzę, szarlotkę i sos cynamonowy”; nauczyciele przygotowujący Joanna Pater i Alicja Świczewska-Koss.
III miejsce: Patrycja Żurakowska i Natalia Iżyk z ZSR w Prudniku za „assiette z jabłka”; nauczyciel przygotowujący Joanna Grzegocka.
Hotel DeSilva Premium Opole, który jest członkiem Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej zapewnił zwycięzcom nagrody:
I miejsce - wprowadzenie do menu restauracji hotelowej zwycięskiego deseru
II i III miejsce – 5 dniowy kurs cukierniczy
Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna przekazała nagrody takie jak: gadżety promocyjne w tym Porcelanę Opolska.