Tegoroczny festiwal odbył się po raz pierwszy w nowym miejscu, a mianowicie na odnowionym Placu Kopernika. Dla odwiedzających przygotowano szereg atrakcji: koncerty, warsztaty kulinarne, degustacje oraz jarmark produktów regionalnych. Była też strefa relaksu z plażą i palmami. Opolska Regionalna Organizacja promowała szlak kulinarny „Opolski Bifyj”. W strefie opolskiego szlaku kulinarnego można było skosztować specjałów przygotowanych przez dwóch członków szlaku: Restaurację Zamkowy Młyn z Krapkowic oraz Restaurację Opolankę z Opola. Do wspólnej prezentacji zaprosiliśmy również Browar w Cieniu, który oferował swoje piwo rzemieślnicze oraz Cukry Nyskie, które przygotowały swoje słodkości do degustacji. Można nas było również spotkać w strefie relaksu w namiocie rozstawionym na plaży, gdzie prezentowaliśmy walory turystyczne na pograniczu-polsko czeskim w ramach projektu pn. Dziedzictwo Kulturowe i Przyrodnicze Dla Rozwoju Pogranicza Polsko Czeskiego 'Wspólne dziedzictwo'.