Dziennikarze i blogerzy kulinarni z wizytą na Opolszczyźnie
W dniach 17-19 października 2016 roku na zaproszenie Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej nasz Region odwiedziło 8 dziennikarzy oraz blogerów kulinarnych, w tym Panowie Krzysztof Dutkiewicz oraz Piotr Perczyński z kanału telewizyjnego Kuchnia+, Pan Piotr Chabzda z magazynu „SlowLife”, Państwo Adriana i Mateusz Baran prowadzący bloga www.poracoszjesc.pl, Pani Agnieszka Jasińska prowadząca bloga www.kulinarnenawigacje.pl – uczestniczka najnowszej edycji programu „Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia”, Pani Antonina Kolo prowadząca bloga www.burczymiwbrzuchu.pl , a także Pan Łukasz Majchrowski prowadzący bloga www.food2.pl .
W trakcie 3-dniowej wizyty zaproszeni goście poznawali Szlak Kulinarny „Opolski Bifyj” oraz atrakcje turystyczne województwa. Uczestniczyli także w dwóch warsztatach kulinarnych: przygotowania Karpia po Niemodlińsku w restauracji „Na Wyspie” w Niemodlinie wraz z pobytem nad stawami niemodlińskimi oraz pieczenia tradycyjnego Kołocza Śląskiego w Pałacu Pawłowice. W restauracjach znajdujących się na szlaku goście mogli skosztować produktów oraz dań regionalnych wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Opolskiego Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W tym też celu odwiedzili jedną z największych atrakcji turystycznych Regionu – pałac w Mosznej z restauracją „Zamkową”, a także restaurację „Śtantin” w Starych Siołkowicach, restaurację „Pasja” w Hotelu „Spałka” w Kluczborku, restaurację w Hotelu „Zacisze” w Turawie, restaurację w Hotelu „Szara Willa” w Opolu. Dziennikarze zwiedzali również zamek w Niemodlinie, Park Nauki i Rozrywki w Krasiejowie oraz Opole. Goście rozśpiewali się w Muzeum Polskiej Piosenki w Opolu, odbyli spacer po Starym Mieście i Wzgórzu Uniwersyteckim, odwiedzili sarkofagi Piastów Opolskich w Kościołach Świętej Trójcy oraz Podwyższenia Krzyża Pańskiego w Opolu.
Zwieńczeniem wizyty był uroczysty obiad w restauracji Hotelu „Szara Willa”, gdzie gości podjęła Pani Barbara Kamińska – Wiceprezes OROT i Doradca Marszałka Województwa Opolskiego. Każdy z gości otrzymał pakiet pełen drobnych upominków, na który składały się ręcznie wykonane i ozdabiane motywem kwiatowym bombki z Opolskiej Pracowni Rękodzieła Artystycznego i Ludowego „Cepelia Opolska”, „Porcelana Opolska”, wydawnictwa promujące Szlak Kulinarny Województwa Opolskiego Opolski Bifyj, a także prawdziwy rarytas – „Śmietankówka Oleska” z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie. Mamy nadzieję, że zaproszeni goście zapamiętają Opolszczyznę nie tylko ze względu na pyszności kulinarne, ale także ciekawe i atrakcyjne miejsca, a przede wszystkim serdecznych i gościnnych mieszkańców. Wierzymy, iż ta krótka wizyta była tylko „starterem” do rozsmakowania się w przyszłości w „daniach głównych” i „deserach” województwa opolskiego.
Realizacja tego przedsięwzięcia przez Opolską Regionalną Organizację Turystyczną była możliwa dzięki realizacji projektu pn. Wsparcie promocji i rozwoju sieciowania Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego Opolski Bifyj w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich 2014-2020 dla województwa opolskiego na lata 2016-2017 ze środków Schematu II Pomocy Technicznej PROW na lata 2014-2020 – Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projekt zakłada realizację szeregu działań mających na celu promocję województwa opolskiego poprzez kulinaria tradycyjne serwowane w restauracjach znajdujących się na Szlaku Kulinarnym Województwa Opolskiego Opolski Bifyj.