Polecamy

 

  • PL
  • EN
  • DE
  • CZ
  • RS
  • FR
Serwis internetowy Visitopolskie
Logo Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna

Ogólne informacje dotyczące Szlaku Kulinarnego "Opolski Bifyj"

Szlak Kulinarny_Opolski Bifyj mały.jpeg

Utworzony przez Opolską Regionalną Organizację Turystyczną w 2015 roku Szlak Kulinarny Województwa Opolskiego "Opolski Bifyj" to fascynująca, pełna różnorodnych smaków podróż po regionie. Bo przecież dzisiaj szlaki turystyczne to już nie tylko górskie wędrówki czy autokarowe zwiedzanie punkt po punkcie atrakcji, tych najbardziej znanych i obleganych. Obok rozmów przy zdjęciach z wakacji coraz częściej mówimy też o tym, co i gdzie urzekło nasze podniebienia, polecamy warte uwagi dania, a czasem nawet sami próbujemy swoich sił w domowym zaciszu i staramy się wiernie odtworzyć potrawy według receptur przekazywanych z dziada pradziada. Chęć ratowania od zapomnienia tradycyjnej kuchni Śląska Opolskiego, a także jej historii i lokalnych zwyczajów, które towarzyszyły jej powstawaniu, stała się główną inspiracją do powołania Szlaku Kulinarnego „Opolski Bifyj”.

Podążanie Szlakiem Kulinarnym pozwala poznać Województwo Opolskie „od kuchni”, tej regionalnej, prezentując związane z nią obrzędy. Znajdujące się na Szlaku obiekty to miejsca zarówno zabytkowe i wpisane w historię regionu, obiekty prowadzone z pasją od pokoleń, jak również nowopowstałe restauracje. Poza kartą dań serwującą na co dzień tradycyjne potrawy z terenu Opolszczyzny, można także spojrzeć w kalendarium imprez w regionie i „zasmakować opolskiego folkloru” podczas jednego z licznych festiwali kulinarnych.

Szlak Kulinarny „Opolski Bifyj” zrzesza obiekty gastronomiczne, które posiadają w swojej karcie potrawy lub/i produkty, które znajdują się na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Opolskiego, i tym samym nie są związane z kulturą i kulinariami innych państw. Dodatkowo obiekty te muszą przejść pozytywnie proces certyfikacji, a dowodem na to jest sygnowanie się specjalnym, utworzonym na potrzeby Szlaku, logiem. Wszystko to składa się na wiarygodną ofertę kulinarną, ściśle związaną z regionem oraz zapewnia o oryginalności kosztowanych przez turystów potraw tradycyjnych z terenu Śląska Opolskiego. Potrawy takie jak Śląskie Niebo, Siemieniotka, Wodzionka, Kartoffelsalat czy słodkości: Śliszki, Kołocz Śląski lub Krajanki, to tylko niewielka część obszernej Listy Produktów Tradycyjnych Województwa Opolskiego, których spróbować można w restauracjach na Szlaku

Lista obiektów należących do Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego:

  1.  Hotel Szara Willa w Opolu, www.szarawilla.pl
  2.  Hotel Dębowe Wzgórze w Pokrzywnej, www.debowewzgorze.eu
  3.  Restauracja Na Wyspie w Niemodlinie, www.restauracjanawyspie.eu 
  4.  Restauracja Śtantin w Starych Siołkowicach, www.stantin.eu
  5.  Restauracja Kamieniec w Kamieniu Śląskim, www.restauracjakamieniec.pl
  6.  Moszna Zamek, www.moszna-zamek.pl
  7.  Hotel Salve w Głogówku, www.hotelsalve.pl 
  8.  Pałac Pawłowice, www.palacpawlowice.pl
  9.  Restauracja Ratuszowa w Strzelcach Opolskich, www.restauracjaratuszowa.com
  10.  Hotel Bajka w Grodźcu, www.hotelbajka.com
  11. Restauracja ROSE IDA w Opolu, http://www.roseida.pl/
  12. Restauracja Wozownia w Brzegu, www.wozowniabrzeg.com
  13. Opolanka Restaurant & Leisure w Opolu, www.restauracjaopolanka.pl
  14. Restauracja Zamkowy Młyn w Krapkowicach, www.zamkowymlyn.pl
  15. Hotel Mercure w Opolu, https://mercure-opole-hotel.booked.com.pl/
  16. Hotel Desilva Premium w Opolu, www.desilva.pl
  17. Zamek Bożejów , www.bozejow.pl  Menu: PDFMenu_Zamek Bożejów.pdf (1,51MB)
  18. Dzik i Karp w Tułowicach,  www.bistrofinezja.eatbu.com 
  19. Cukiernia Magosz w Krapkowicach, www.cukierniamagosz.pl 

Równolegle z działaniami towarzyszącymi budowie Szlaku Kulinarnego, Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna wydała Opolski Bifyj – przyjazny przewodnik kulinarny, zawierający opisy miejsc i lokali będących na Szlaku Kulinarnym Województwa Opolskiego oraz przepisy kulinarne, ciekawostki, podania, legendy i propozycje odwiedzenia wybranych atrakcji turystycznych. Wydawnictwo cieszy się ogromną popularnością zarówno wśród turystów jak i mieszkańców regionu. Dostępne jest także do pobrania w wersji elektronicznej na stronie www.visitopolskie.pl. Wydawnictwo zostało nagrodzone główną nagrodą Magellana w konkursie na Najlepszą Publikację Turystyczną 2015 roku w kategorii Przewodnik Kulinarny, wyróżnione w konkursie „Róże Regionów” podczas tragów Tour-Salon w Poznaniu w 2015 roku oraz wyróżnione w Konkursie „Opolska Marka” za rok 2016 w kategorii Promocja Regionu. W 2022 roku Szlak Kulinarny Opolski Bifyj został laureatem Certyfikatu Polskiej Organizacji Turystycznej w konkursie na Najlepszy Produkt Turystyczny!

W 2016 roku powstała kolejna publikacja „Szlak kulinarny Opolski Bifyj. Informator, która w odróżnieniu od poprzedniej, obszernej wersji przewodnika pełni funkcję wersji kieszonkowej (również możliwość pobrania ze strony  OROT tutaj oraz www.visitopolskie.pl). Publikacja otrzymała wyróżnienie w kategorii przewodnik kieszonkowy w konkursie Nagroda Magellana 2016 oraz drugie miejsce w kategorii Przewodnik w Konkursie „GLOBalny Format 2017” w trakcie targów GLOBalnie w Katowicach w 2017 roku.

Dodatkowo Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna wspólnie ze znajdującymi się na Szlaku obiektami podejmuje działania służące ożywieniu oraz upowszechnieniu tradycyjnej kuchni Śląska Opolskiego, poprzez:

1. Liczne projekty, na które pozyskujemy środki z różnych źródeł zewnętrznych i w które angażujemy członków szlaku.

2. Promocję na targach i podczas festiwali kulinarnych, m.in. na:

- I Festiwalu Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej "Opolski Bifyj", który miał miejsce w Hotelu Spałka w Kluczborku na Opolszczyźnie (kwiecień/maj 2017); tematyka to kuchnia tradycyjna w nowoczesnym wydaniu;

- II Festiwalu Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej "Opolski Bifyj" w Restauracji Nad Stawem w Bogacicy, Restauracji Na Wyspie w Niemodlinie, Restauracji Bajka w Grodźcu, Restauracji Dębowy Gościniec w Hotelu Dębowe Wzgórze w Pokrzywnej (listopad 2018). Festiwalowi towarzyszyły liczne atrakcje w Restauracji Nad Stawem w Bogacicy oraz w Restauracji Na Wyspie w Niemodlinie, a także Jarmark Bożonarodzeniowy w Hotelu Dębowe Wzgórze w Pokrzywnej; 

III Festiwalu Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej "Opolski Bifyj" organizowanego w dniach 13-21.11.2019 r. Festiwalowi towarzyszyły m.in. warsztaty zdobienia pierników, zwiedzanie lokalnej winnicy, browaru, piekarni, warsztaty kulinarne, zielarskie, malowania z drewna oraz bombek choinkowych opolskim wzorem kwiatowym, wystawa i prelekcja dotycząca starej Porcelany Tułowickiej, uroczysta kolacja degustacyjna odbyła się w Restauracji Zamku Moszna;

- IV Targach Turystyki Weekendowej „Atrakcje Regionów” w Chorzowie (maj 2016); serwowano certyfikowany Kołocz śląski, smażone na miodzie Jabłko Księcia Albrechta, a także Śląski żur na maślance;

- Festiwalu Opolskich Smaków w Opolu (sierpień 2015, 2016, 2017, 2018)

- Imprezie plenerowej w Kędzierzynie-Koźlu wraz z Hotelem Hugo (2015)

- Mobilnych stoiskach OROT w wakacje 2021 roku w ramach projektu "Promocja produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych na mobilnych stoiskach OROT" (więcej o projekcie: tutaj i tutaj )

3. Organizację szkoleń, spotkań adresowanych do przedstawicieli obiektów świadczących usługi gastronomiczne, noclegowe i/lub turystyczne na terenie województwa opolskiego, będących członkami Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”.

4. Organizację wizyt studyjnych

Przykłady: Dzięki realizacji projektu z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pn. Wsparcie promocji i rozwoju sieciowania Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego Opolski Bifyj w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich 2014-2020 dla województwa opolskiego na lata 2016-2017 zorganizowano wizyty studyjne dla m.in. znanych blogerów i dziennikarzy kulinarnych: z kanału telewizyjnego Kuchnia+, z magazynu „SlowLife”, z bloga www.poracoszjesc.pl, z bloga www.kulinarnenawigacje.pl (Agnieszki Jasińskiej, uczestniczki programu „Hell’s Kitchen, z bloga www.burczymiwbrzuchu.pl, z bloga www.food2.pl

5. Proces certyfikacji lokali gastronomicznych, które dołączyły do Szlaku Kulinarnego „Opolski Bifyj”. 

Członkami Komisji byli eksperci związani z branżą gastronomiczną, turystyczną, promocją oraz mediami, którzy poza oceną dań oraz potraw tradycyjnych i regionalnych brali pod uwagę wygląd lokalu oraz poziom świadczonych usług. Tak skrupulatnie przeprowadzana ocena ma gwarantować wysoki poziom usług świadczonych przez restauracje w ramach Szlaku Kulinarnego (czerwiec 2016). Działania te możliwe były dzięki otrzymanemu dofinansowaniu z Ministerstwa Sportu i Turystyki na realizację zadania pn.: Wsparcie procesu certyfikacji i rekomendacji Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”.

6. Liczne wydawnictwa (do pobrania tutaj ), materiały i gadżety promocyjne.

Przykłady: ulotki opisujące Szlak Kulinarny dla członków szlaku w celu rozpropagowania w swoich lokalach, stworzenie menu indywidualnego dla każdej restauracji  z serwowanymi przez nią potrawami tradycyjnymi; do tego: naklejki na szybę, tabliczki emaliowane do oznakowania budynku oraz torby i fartuchy jako gadżety. Działania te możliwe były dzięki otrzymanemu dofinansowaniu z Ministerstwa Sportu i Turystyki na realizację zadania pn.: Wsparcie procesu certyfikacji i rekomendacji Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”.

7. Udział w konferencjach tematycznych:

- Ogólnopolska Konferencja „Turystyka kulinarna – Polski HIT”, organizowana razem z Polską Organizacją Turystyczną w trakcie targów Tour Salon w Poznaniu (luty 2016)

- Ogólnopolska Konferencja „Wokół Wspólnego Stołu” w Łódzkim Domu Kultury (listopad 2015)

8. Aktywność na portalach internetowych, w prasie branżowej oraz w mediach lokalnych i krajowych.


Uzyskane nagrody i wyróżnienia:

- Nagroda Magellana dla „Przyjaznego Przewodnika Kulinarnego „Opolski Bifyj” w konkursie na Najlepszą Publikację Turystyczną 2015 roku w kategorii Przewodnik Kulinarny,

- Wyróżnienie dla „Przyjaznego Przewodnika Kulinarnego „Opolski Bifyj” w konkursie „Róże Regionów” podczas tragów Tour-Salon w Poznaniu w 2015

- Wyróżnienie dla „Przyjaznego Przewodnika Kulinarnego „Opolski Bifyj” w konkursie „Opolska Marka” za rok 2016 w kategorii Promocja Regionu.

- Wyróżnienie dla publikacji „Szlak kulinarny Opolski Bifyj. Informator” w kategorii przewodnik kieszonkowy w konkursie Nagroda Magellana 2016

- Drugie miejsce dla publikacji „Szlak kulinarny Opolski Bifyj. Informator” w kategorii Przewodnik w Konkursie „GLOBalny Format 2017” w trakcie targów GLOBalnie w Katowicach w 2017 roku.


Wzbogacając działania Szlaku Kulinarnego „Opolski Bifyj” OROT utworzyła w lipcu 2017 roku „Opolski Klub Smakosza” (na lata 2017-2018), którego celem jest jeszcze większa promocja Szlaku Kulinarnego. Stworzony został z myślą o klientach poszukujących nowych doznań smakowych oraz o tych, którzy cenią sobie smaki kuchni tradycyjnej i regionalnej oraz lubią poznawać historię lokalną. Dołączając do Klubu Smakosza rozpoczyna się swoją własną, kulinarną podróż po Opolszczyźnie. Aby rozpocząć wspomnianą podróż należy odebrać w restauracji kartę lojalnościową Opolskiego Klubu Smakosza i odwiedzić co najmniej  3 restauracje znajdujące się w Opolskim Klubie Smakosza. Przy zamówieniu za minimum 50 zł otrzymuje się specjalną pieczątkę. Wystarczy zebrać 6 pieczątek i odebrać nagrodę m.in. w postaci toreb lub fartuchów z logiem Szlaku. Ważnym jest, że nagrody odbiera się tylko w restauracji, w której otrzymało się pieczątkę oraz na karcie lojalnościowej mogą znajdować się maksymalnie 2 pieczątki z jednej restauracji.

Do Klubu Smakosza (na lata 2017-2018) wstąpiło 13 restauracji z 18 będących na Szlaku „Opolski Bifyj”.

Działania Opolskiego Klubu Smakosza wsparte zostały dzięki otrzymanemu dofinansowaniu z Ministerstwa Sportu i Turystyki na realizację zadania pn.: Wsparcie procesu certyfikacji i rekomendacji Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”.

W wyniku starań Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, Szlak Kulinarny Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj” przyjęto do Konsorcjum „Polskie Szlaki Kulinarne”, które działa przy Polskiej Organizacji Turystycznej, aby m.in. przyczynić się do rozwoju turystyki kulinarnej na Opolszczyźnie. Konsorcjum zrzesza najlepsze inicjatywy, promując i zdobywając nowe rynki dla sprzedaży kulinarnych produktów turystycznych opartych na kuchni regionalnej i produktach tradycyjnych w kraju i poza jego granicami.

Szlak Kulinarny Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj” to nie tylko promocja kulinariów i kuchni tradycyjnej ale również promocja i zaproszenie dla turystów i klientów aby odwiedzili nasz region i liczne atrakcje turystyczne, znajdujące się nieopodal restauracji.


Członkami Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego mogą zostać lokale gastronomiczne spełniające następujące wymagania:

  1. Lokale gastronomiczne wyłącznie z terenu województwa opolskiego;
  2. Lokale gastronomiczne posiadające w swojej karcie potrawy i/lub produkty znajdujące się na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Opolskiego (lista dostępna jest na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi lub plik do pobrania poniżej):
  3. Restauracje posiadające w swoim menu co najmniej 4 potrawy/dania/produkty kuchni regionalnej, składające się na zestaw obiadowy np. zupa, drugie danie, deser, ewentualnie przystawka;
  4. Inne lokale gastronomiczne (np. cukiernie), które posiadają w swojej ofercie co najmniej 3 potrawy/dania/produkty z listy Produktów Tradycyjnych Województwa Opolskiego.

Procedura przystąpienia do Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego wygląda następująco:

  1. Wypełnienie i złożenie deklaracji członkowskiej Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej (plik do pobrania poniżej);
  2. Wypełnienie i złożenie deklaracji członkowskiej Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego (plik do pobrania poniżej) wraz z niezbędnymi dokumentami:
  • Dokumenty rejestrowe firmy (aktualny odpis KRS, wymagane uchwały o przystąpieniu);
  • Wniosek zgłaszający lokal do procesu certyfikacji (znajduje się w deklaracji członkowskiej Szlaku);
  • Opis serwowanych w lokalu potraw/dań/produktów tradycyjnych;
  1. Poddanie się certyfikacji, którą przeprowadza specjalnie powołana Komisja Certyfikacyjna.
  2. Zdobycie minimum 40 pkt. podczas certyfikacji.

PDFDeklaracja Członkowska OROT.pdf (151,62KB)
PDFDeklaracja Członkowska Szlak Kulinarny Województwa Opolskiego.pdf (358,00KB)
Lista Produktów Tradycyjnych Województwa Opolskiego 
JPEGSzlak Kulinarny Opolski Bifyj.jpeg (1,91MB)
PDFNowy Regulamin Szlaku Kulinarnego 2020.pdf (452,93KB)

PDFOpolski Bifyj - przyjazny przewodnik kulinarny.pdf (33,38MB)
 

 

Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna
Projekt i realizacja: netkoncept.com
SkyCMS strony i portale internetowe