Dzięki otrzymanemu dofinansowaniu z Ministerstwa Sportu i Turystyki na realizację zadania pn.: Wsparcie procesu certyfikacji i rekomendacji Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj” od 8 czerwca 2016 r. Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna rozpoczęła proces certyfikacji lokali gastronomicznych, które dołączyły do Szlaku Kulinarnego „Opolski Bifyj”. Zaplanowanych jest 10 wyjazdów, podczas których Komisja Certyfikacyjna składająca się z minimum 3 członków przeprowadzi wizytację lokali. Członkowie Komisji to eksperci związani z branżą gastronomiczną, turystyczną, promocją oraz mediami, którzy poza oceną dań oraz potraw tradycyjnych i regionalnych biorą pod uwagę wygląd lokalu oraz poziom świadczonych usług. Tak skrupulatnie przeprowadzana ocena ma gwarantować wysoki poziom usług świadczonych przez restauracje w ramach Szlaku Kulinarnego.
Zadanie współfinansowane ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki