W dniu 07 czerwca 2016 roku w Hotelu Szara Willa w Opolu odbyło się trzecie szkolenie organizowane przez Opolską Regionalną Organizację Turystyczną w ramach projektu pn.: „Wsparcie promocji i rozwoju sieciowania Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego Opolski Bifyj”. Adresowane było do członków Szlaku Kulinarnego „Opolski Bifyj”, czyli do przedstawicieli restauracji, hoteli czy innych obiektów gastronomicznych i turystycznych, które serwują tradycyjne dania z regionu Opolszczyzny.
Tematem szkolenia były produkty tradycyjne w Polsce. Opowiadała o nich Pani Izabella Byszewska – Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Pani Byszewska jest również dziennikarką, koordynatorem wielu projektów, czynnym trenerem zaangażowanym w działalność na rzecz budowy rynku żywności najwyższej jakości, regionalnej i tradycyjnej, a także współtwórcą stałych ekspozycji i zdarzeń promujących produkty regionalne i lokalne.
Na szkoleniu przedstawione zostały m.in. produkty lokalne, regionalne i tradycyjne jako surowiec w gastronomii, sposoby ich rozpoznawania, możliwości współpracy w podaniem przykładów Dobrych Praktyk, a także pojęcie „sieciowanie” jako sposób na wzmocnienie lokalnej i regionalnej oferty kulinarnej.
Dodatkowo na krótką prezentację zaproszeni zostali regionalni producenci żywności. Przedstawiciel Gospodarstwa Rybackiego z Niemodlina zaprezentował profil działalności Gospodarstwa, a przede wszystkim opowiedział o hodowli i sprzedaży słynnego Karpia niemodlińskiego (wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z terenu województwa opolskiego). Przedstawicielki Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” z Praszki przygotowały do degustacji Chleb mleczny praszkowski (również znajdujący się na ww. liście) wraz z Masłem z Olesna oraz słynną Śmietankówkę Oleską (dzięki uprzejmości Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej z Olesna). Poprzez obecność lokalnych producentów możliwe było przeanalizowanie problemów związanych ze współpracą między dostawcami żywności lokalnej a potencjalnymi ich odbiorcami, w tym przypadku restauratorami i hotelarzami.
Spotkanie pozwoliło na wymianę doświadczeń uczestników i zaproszonych gości oraz nawiązanie kontaktów, które pomogą w przyszłości wspólnie promować kulinarne dobra tradycyjne Opolszczyzny.