Certyfikowany Kołocz śląski, smażone na miodzie Jabłko Księcia Albrechta, a także Śląski żur na maślance – takich przysmaków prosto z Opolszczyzny mogli spróbować wszyscy, którzy w dniach 13-15 maja 2016 r. odwiedzili stoisko Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj” na IV Targach Turystyki Weekendowej „Atrakcje Regionów” w Chorzowie, w samym sercu Parku Śląskiego. Dzięki takiej lokalizacji liczba osób odwiedzających Targi była imponująca – każdy, kto wybrał się w tych dniach na spacer, mógł zajrzeć do targowego namiotu i na chwilę przenieść się w odległe regiony Polski. Cała impreza skupia się na promowaniu wyjątkowych miejsc i obiektów, a także produktów regionalnych czy lokalnych. Wyspecjalizowana jest typowo pod kątem promocji regionów, agroturystyki i turystyki wiejskiej oraz dziedzictwa kulturowego.
Już w trakcie trwania targów reprezentanci Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej oraz Hotelu Dębowe Wzgórze z Pokrzywnej na antenie Polskiego Radia Katowice promowali tradycyjną kuchnię Opolszczyzny oraz zapraszali na stoisko Szlaku Kulinarnego do degustacji specjalnie na tę okazję przygotowanych przepysznych potraw regionalnych. Odzew mieszkańców Śląska po audycji był natychmiastowy – stoisko odwiedziło zarówno wielu rodowitych Ślązaków, jak i wielu byłych mieszkańców Opolszczyzny, którzy ciągle z wielkim sentymentem wybierają Śląski Opolski, jako miejsce swojego wakacyjnego wypoczynku. Z zainteresowaniem słuchali o inicjatywie promowania regionalnej kuchni z Opolszczyzny oraz dopytywali o lokale, w których zakosztować można w tradycyjnych potrawach.
Na każdy dzień trwania imprezy Piekarnia Kłos z Kujakowic Górnych specjalnie na potrzeby promocji „Opolskiego Bifyja”, a tym samym obiektu ze Szlaku – Pałacu Pawłowice, przygotowała świeże porcje certyfikowanego Kołocza śląskiego z jabłkiem, serem i makiem. Restauracja z Hotelu Dębowe Wzgórze z Pokrzywnej, również przynależąca do Szlaku, przygotowała natomiast przepyszny poczęstunek w postaci smażonych na miodzie gryczanym Jabłek Księcia Albrechta posypanych tradycyjną maślaną kruszonką. Słodkie specjały z Opolszczyzny podbiły serca każdego gościa odwiedzającego targi i nasze stoisko. W niedzielne popołudnie pojawiła się kolejna niespodzianka – podniebienia wszystkich obecnych uraczył oryginalny Śląski żur na maślance przygotowany przez kolejnego członka Szlaku - Hotel Hugo z Kędzierzyna-Koźla. Aby móc spróbować tego regionalnego dania goście zaśpiewali regionalną pieśń ludową „Poszła Karolinka do Gogolina”. Ku zaskoczeniu wszystkich – pieśń znana była niemal każdemu!
Kulinarna prezentacja Śląska Opolskiego stanowiła dodatkowo świetną okazję do promowania samych atrakcji turystycznych, zabytków i walorów naturalnych ziemi opolskiej, a także ciekawych możliwości wypoczynku w naszym regionie, w szczególności na opolskiej wsi. Odwiedzający mogli poznać bazę noclegową województwa, w tym m.in. możliwości noclegowe w agroturystykach.
Dodatkowo na stoisku regionalnym województwa opolskiego obecni byli przedstawiciele Miasta Opole oraz Opolskiego Ogrodu Zoologicznego, którzy promowali największe atrakcje turystyczne stolicy województwa i zachęcali do wzięcia udziału w konkursie wiedzy o Opolu i Opolszczyźnie. Nagrodami były m.in. wejściówki do opolskiego ZOO, bilety do Teatru Lalki i Aktora im. Alojzego Smolki w Opolu, bilety na krytą pływalnię „Wodna Nuta” w Opolu, a także vouchery na spływ kajakowy doliną Stobrawy, Budkowiczanki i Prosny organizowany przez Opolską Przygodę.
Wszystkim obecnym na stoisku przedstawicielom restauracji i hoteli prezentującym Szlak Kulinarny Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj” za obecność oraz przygotowanie smakowitego poczęstunku serdecznie dziękujemy! Taka promocja tradycyjnej kuchni z Opolszczyzny oraz lokali przynależących do Szlaku z pewnością zapadła Ślązakom w pamięci i zaowocuje wzrostem odwiedzin turystów w naszym regionie. Przedstawicielom Miasta Opola i opolskiego ZOO również serdecznie dziękujemy za owocną współpracę!