W dniu 11 maja 2016 roku w Pałacu Pawłowice w Pawłowicach (k. Gorzowa Śląskiego) odbyło się drugie szkolenie organizowane przez Opolską Regionalną Organizację Turystyczną w ramach projektu pn.: „Wsparcie promocji i rozwoju sieciowania Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego Opolski Bifyj”. Adresowane było do członków Szlaku Kulinarnego „Opolski Bifyj”, czyli do przedstawicieli restauracji, hoteli czy innych obiektów gastronomicznych i turystycznych, które serwują tradycyjne dania z regionu Opolszczyzny. Tym razem celem szkolenia było przedstawienie możliwości wprowadzenia do menu potraw i produktów tradycyjnych. Prelegentem była Pani Elżbieta Tomczyk-Miczka – współautorka „Przyjaznego Przewodnika Kulinarnego – Opolski Bifyj”! Na swoim koncie posiada również wiele innych albumów-przewodników, m.in.: „Małopolska – palce lizać”, „Przygoda z Małopolską”, „Tajemnice zbójników, czyli skarby Podhala”. Pani Tomczyk-Miczka od 2003 roku pracuje w Małopolskiej Organizacji Turystycznej. Wcześniej prowadziła własne Biuro Turystyczne „Krakus”. Jest trenerem i ekspertem z zakresu promocji turystycznej, wykłada studentom turystyki autorski przedmiot „Regionalne Atrakcje Kulinarne”. Dziennikarka, pilot wycieczek, autorka kilku wystaw fotograficznych, a przede wszystkim współautorka regionalnej trasy turystycznej – „Małopolskiej Trasy Smakoszy”. Z perspektywy osoby, która zjeździła całą Polskę w poszukiwaniu oryginalnych smaków każdego regionu opowiadała o roli produktu tradycyjnego w kształtowaniu tożsamości lokalnej, tradycyjnej kuchni jako marce turystycznej, o dwóch obliczach produktów regionalnych – tradycyjnym i nowoczesnym, a także o kuchni autorskiej jako szczególnym rodzaju promocji żywności tradycyjnej. Był również czas na ciekawą dyskusję i zadawanie pytań.
Spotkanie umożliwiło uczestnikom wymianę własnych doświadczeń związanych z posiadaniem w karcie dań tradycyjnych potraw Śląska Opolskiego, zgłoszenie pomysłów, ale także potrzeb i ewentualnych problemów np. związanych z dostępnością oryginalnych produktów pochodzących od lokalnych producentów żywności tradycyjnej.