W dniu 25 kwietnia 2016 roku w Pałacu Pawłowice w Pawłowicach (k. Gorzowa Śląskiego) odbyło się szkolenie organizowane przez Opolską Regionalną Organizację Turystyczną we współpracy Urzędem Marszałkowski Województwa Opolskiego w ramach projektu pn.: „Wsparcie promocjii rozwoju sieciowania Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego Opolski Bifyj”. Szkolenie rozpoczęło cykl siedmiu spotkań adresowanych do przedstawicieli obiektów świadczących usługi gastronomiczne, noclegowe i/lub turystyczne na terenie województwa opolskiego, będących członkami Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”. Tematyka szkolenia dotyczyła produktów tradycyjnych województwa opolskiego – aspektów prawnych związanych z ich rejestracją, przedstawieniem pojęcia: „Lista Produktów Tradycyjnych”, a także systemów certyfikacji i ochrony jakości produktów regionalnych i tradycyjnych. Prelegentem była Pani Mariola Szachowicz, Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego. Udział wzięło łącznie 15 osób, w tym również przedstawiciele Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej. Cały cykl szkoleń ma na celu przygotowanie przedstawicieli Szlaku do efektywnego kreowania turystyki kulinarnej na obszarach wiejskich województwa opolskiego. Transfer wiedzy podczas spotkań, z naciskiem na praktyczne jej wykorzystanie, pozwoli na rozwianie wielu wątpliwości, wskaże na ciekawe i różnorodne rozwiązania promocji sieci. Podczas spotkań stworzona zostanie również możliwość zawiązania sieci kontaktów, będącej podwaliną przyszłej współpracyw ramach sieci jaką jest Opolski Bifyj.