Winnica Jania jest położona na terenach Ziemi Brzeskiej przy miejscowości Krzyżowice na Opolszczyźnie w sąsiedztwie rzek Odry i Nysy Kłodzkiej.
Wyjątkowy mikroklimat oraz podłoże gliniasto – piaszczyste, w jednym z najcieplejszych rejonów Polski pozwalają tworzyć niepowtarzalne wino na terenach o ponad 700 letniej tradycji upraw winorośli. Główny profil nastawiony jest na tworzenie win poddanych maceracji w stylu wytrawnym / półwytrawnym.
Plan na winnicę i nasadzeń na równinie grodkowskiej powstał w 2013 roku. To wtedy małżeństwo Alicja i Mateusz Jania zaczęło przygodę z krzewami winorośli. Zainspirowani stylem australijskich i nowozelandzkich winnic, po dogłębnej analizie mikroklimatu oraz lokalizacji, Alicja i Mateusz postawili wszystko na jedną kartę i założyli winnicę. Początkowe hobby przerodziło się we wspólną pasję. Na winnicy widoczne są efekty zastosowania tej filozofii: co drugi pas międzyrzędzi jest obsadzony białą koniczyną, która pełni funkcję rośliny miododajnej i wiąże azot atmosferyczny, a także na przemian z poplonami tworzy środowisko sprzyjające kuropatwom i zającom
Wiodące szczepy winorośli to solaris i johanniter, a także pinot noir i cabernet cortis. Aktualny areał to niespełna 2 ha uprawy winorośli i wciąż mierzy w kierunku poszerzenia areału upraw o klasyczne Vitis Vinifiery.
Właściciele z otwartości dzielą się wiedzą i służą pomocą innym zainteresowanym w zakładaniu winnic, nawet tych najmniejszych przydomowych - zaszczepiając tym samym pasję do winorośli i wina. Organizowane są różnego rodzaju warsztaty. W ofercie znajdziemy również indywidualne jak i grupowe degustacje win.
Do winnicy można bezproblemowo dostać się drogą krajową nr 94, autostradą A4, bądź koleją.