W dniu 7 października 2022 r. odbyło się szkolenie on-line pn. „Produkty lokalne i tradycyjne, możliwości ich wykorzystania, promocji i dostępności.” Szkolenie dla ponad 30 osób, przeprowadzone za pośrednictwem platformy szkoleniowej ZOOM, OROT zorganizowała z wykorzystaniem sali i sprzętu znajdującego się w Polsko-Czeskim Centrum do Konferencji Online.
Szkolenie prowadziła Pani Izabela Byszewska - Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Tematem szkolenia były produkty lokalne i tradycyjne, możliwości ich wykorzystania, promocji i dostępność. Szkolenie miało na celu ukazanie zasad, możliwości i dobrych przykładów współpracy producentów produktów lokalnych i tradycyjnych z restauratorami / lokalnymi przedsiębiorcami, którzy pragną oprzeć swoją ofertę na produktach lokalnych.
Szkolenie realizowane zostało w ramach operacji pn. „Szlak Kulinarny Opolski Bifyj – promocja i upowszechnianie wiedzy dotyczącej dziedzictwa kulinarnego regionu” w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-202, plan operacyjny na lata 2022-2023.