SMAKI REGIONÓW – Województwo Opolskie w cyklu „Jak smakuje Polska”
29 lipca 2022 r. w „Pytaniu na śniadanie” w TVP 2 wyemitowane zostały dwa materiały filmowe dot. kuchni naszego regionu.
Filmy powstały dzięki współpracy OROT z Polską Organizacją Turystyczną, która je dofinansowywała.
Pierwszy reportaż Aleksandra Grysz rozpoczęła w Opolskim Amfiteatrze.
Następnie spotkała się w Parku Nadodrzańskim z Michałem Wieczorkiem z OROT. Była mowa o zielonym Opolu, opolskich atrakcjach, Parku Nadodrzańskim, Wieży Piastowskiej, Opolskim Amfiteatrze, turystyce aktywnej.
Później dziennikarka spotkała się na Wzgórzu Uniwersyteckim, zwanym „Opolskim Akropolem z Dominiką Mutz - cukierniczką Restauracji Hotelu Des Silva Premium w Opolu, która przygotowała masę słodkich opolskich pyszności.
W materiale promowany był nasz Szlak Kulinarny „Opolski Bifyj” i wykorzystane zostały ujęcia z naszych filmów promocyjnych nagranych m.in. w Zamku Moszna, Hotelu Dębowe Wzgórze, Bistro Finezja. Mowa była także o XIII Festiwalu Opolskich Smaków, który odbywał się w Opolu w dniach 29-31 lipca 2022 r.
W kolejnej części materiału, prowadząca spotkała się z Aleksandrą Raś na niezwykle popularnym i atrakcyjnym Kąpielisku Bolko w Opolu z błękitną wodą i plażą w hawajskim klimacie.
Drugi reportaż dotyczył najlepszego opolskiego dania z kapustą w roli głównej.
Jego pierwsza część nagrana została na polu. Pani Zofia Kipka z Rodzinnego Gospodarstwa Ogrodniczego ze Strzeleczek opowiadała o pracy w gospodarstwie i kiszeniu produktów. Ola Grysz własnoręcznie zakisiła kapustę, którą następnie Arkadiusz Chwałek - Szef kuchni Restauracji Zamkowy Młyn z Krapkowic wykorzystał przy tworzeniu dania zwanego Pańczkraut, zwanego też CIAPKAPUSTĄ.
Musicie to zobaczyć !
Opolskie jest pełne pysznych smaków i oryginalnych nazw, które skradły serce prowadzącej program.