„Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
W dniu 22 czerwca 2022 r. pomiędzy Samorządem Województwa Opolskiego a Opolską Regionalną Organizacją Turystyczną, będącą partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, podpisana została Umowa nr R.U.DWO-RRW.042.1.10/2022 na realizację operacji pn. „Szlak Kulinarny Opolski Bifyj – promocja i upowszechnianie wiedzy dotyczącej dziedzictwa kulinarnego regionu” w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Plan operacyjny na lata 2022-2023.
Termin realizacji operacji to 01.05.2022 – 31.10.2022
Wysokość kosztów kwalifikowalnych operacji: 42 532,25 zł
Zakres operacji:
Główne cele operacji:
Efekty realizacji operacji:
Pod wpływem realizacji zadania nastąpi podniesienie świadomości dot. atrakcyjności turystyki kulinarnej województwa opolskiego wśród mieszkańców regionu, turystów krajowych oraz pasjonatów poszukujących ofert związanych z tradycyjną, regionalną i lokalną kuchnią. Kampania informacyjna pozwoli na pokazanie szerokiemu gronu odbiorców bogactwa i dorobku kulturowego regionu, a jej odbiorcy będą mieli możliwość poznania tradycji kulinarnych, lokalnych i regionalnych produktów charakterystycznych dla województwa opolskiego.
Szczegółowe informacje dotyczące Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich oraz możliwości zarejestrowania się jako Partner KSOW znajdują się na portalu internetowym http://ksow.pl
Link do strony internetowej Komisji dotyczącej EFRROW: https://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020_pl
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej "Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020 Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi