Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna jako parter Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich realizuje projekt pn. Wsparcie promocji i rozwoju Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego Opolski Bifyj - przykład dobrej praktyki w ramach planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020,
Plan operacyjny na lata 2014-2020
Miejsce realizacji operacji: Województwo Opolskie
Termin realizacji operacji: 30.04.2020 – 31.10.2020r.
Wysokość kosztów kwalifikowalnych operacji: 49 988,56 zł
Zakres operacji:
wizyta studyjna dla członków Szlaku poza obszarem województwa opolskiego, uczestnictwo w imprezie promocyjno-kulinarnej oraz wydanie folderu promującego Szlak Kulinarny Opolski Bifyj
Cel operacji:
Celem operacji jest wspierania działania na rzecz dalszego długofalowego rozwoju sieci, jaką jest Szlak Kulinarny Województwa Opolskiego Opolski Bifyj.
Przewidywane efekty:
natychmiastowe:
• maksymalnie 24 osoby zdobędą praktyczną wiedzę w oparciu o dobre praktyki zaprezentowane podczas wyjazdu studyjnego;
• członkowie Szlaku Kulinarnego będą mieli okazję zaprezentować swoją działalność podczas imprezy kulinarnej;
• 1 folder (5 000 egzemplarzy) z przepisami promujących Szlak Kulinarny Opolski Bifyj, potrawy tradycyjne oraz
z wykorzystaniem produktów tradycyjnych i regionalnych z województwa opolskiego;
• konsekwentne, strategiczne i innowacyjne działanie członków Szlaku Kulinarnego w zakresie promocji i rozwoju sieci;
• długotrwały wysoki poziom popytu na produkty i tradycyjne i regionalne z Opolszczyzny;
• trwałe i efektywne sposoby promocji Śląska Opolskiego, dające się zastosować w długoletniej strategii;
• wzrost zainteresowania turystyką wiejską;
• wprowadzenie zdrowego stylu życia w społeczeństwie, skutkujące m.in. spożywaniem produktów pochodzących od lokalnych wytwórców.
Długofalowe:
• rozwój sieci obiektów gastronomicznych w postaci Szlaku Kulinarnego Opolski Bifyj, współpracujących z lokalnymi producentami, obiektami noclegowymi i z atrakcjami turystycznymi noclegowych i turystycznych z Opolszczyzny, które poprzez swoją kuchnię kultywują i promują dziedzictwo kulinarne regionu, w szczególności z terenów wiejskich;
• wzrost znajomości produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z terenu województwa opolskiego;
• wzrost zainteresowania dziedzictwem kulturowym, w tym kulinarnym oraz kulturą i atrakcjami obszarów wiejskich województwa opolskiego wśród mieszkańców regionu oraz turystów i przyjezdnych;
• ruch turystycznych w województwie opolskim na stałym wysokim poziomie;
• wypromowanie Szlaku i jego członków jako innowacyjnego produktu turystycznego w województwie opolskim, w kraju i zagranicą;
• poprawa jakości życia mieszkańców na obszarach wiejskich m.in. poprzez napływ kapitału pochodzącego ze zwiększonego ruchu turystycznego oraz poprzez wzrost przedsiębiorczości i stworzenie nowych miejsc pracy;
• zwiększone zaangażowanie mieszkańców w sprawy lokalne;
• prężnie działająca sieć kontaktów między przedsiębiorcami z obszarów wiejskich, a także między przedsiębiorcami, samorządami i instytucjami z branży, oparta na współpracy i partnerstwie;
• zawiązanie współpracy z innymi regionami w Polsce w rozwoju turystyki kulinarnej;
• skuteczny transfer wiedzy w regionie, zarówno między przedsiębiorcami i mieszkańcami, jaki i jednostkami samorządu;
• skrojona na potrzeby zarówno mieszkańców jak i turystów odwiedzających Opolszczyznę oferta kulinarna oparta na tradycyjnych potrawach i daniach regionalnych;
• rozpoznawalna i konkurencyjna marka Śląska Opolskiego, oparta również na potencjale kulinarnym regionu;
• promocja wsi jako miejsca do życia i rozwoju zawodowego
Cel KSOW
1: Zwiększenie udziału zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich.
2: Podniesienie jakości realizacji Programu
Działanie 3 – Gromadzenie przykładów operacji realizujących poszczególne priorytety Programu
Priorytet 1: Wspieranie transferu wiedzy i innowacji w rolnictwie, leśnictwie i na obszarach wiejskich
Szczegółowe informacje dotyczące Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich oraz możliwości zarejestrowania się jako Partner KSOW znajdują się na portalu internetowym http://ksow.pl/
Link do strony internetowej Komisji dotyczącej EFRROW: https://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020_pl