Polecamy

 

 

  • PL
  • EN
  • DE
  • CZ
  • RS
  • FR
Serwis internetowy Visitopolskie
Logo Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna

Członkowie Szlaku Kulinarnego „Opolski Bifyj” na wizycie studyjnej Szlaku Kulinarnego Kraju Morawskośląskiego „Jak šmakuje Moravskoslezsko“

 W dniach 23-24 listopada 2016 roku Członkowie Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj” odbyli podróż po szlaku kulinarnym „Jak šmakuje Moravskoslezsko“  Kraju Morawsko-Śląskiego w Republice Czeskiej. Celem wizyty było poznanie funkcjonującego szlaku kulinarnego za granicami Polski, poznanie uwarunkowań historyczno kulturowych oraz sposób sieciowania obiektów i współpracy członków  na innym szlaku. Cel wizyty to również nawiązanie bezpośrednich kontaktów, wymiana doświadczeń i dobrych praktyk.

„Jak šmakuje Moravskoslezsko“ działa od 2011 roku, Kraj Morawsko-Śląski uruchomił go w celu odkrycia śląskich specjałów na nowo i przywrócenia kuchni tradycyjnej do menu lokalnych restauracji. Do projektu przynależy w tym momencie 11 restauracji z całego regionu, zarówno najstarsza w CzechachJaškovská krčma jak i nowoczesne obiekty.

                Wizyta rozpoczęła sie od obiektu Horský hotel Kopřivná w Małej Moravce spotkaniem z przedstawicielami Departamentu Rozwoju Regionalnego i Turystyki Kraju Morawsko-Śląskiego Panem Janem Smigą i Panią Emą Havelkovą, pracującymi od samego początku nad rozwojem szlaku kulinarnego, którzy zaprezentowali region i projekt „Jak šmakuje Moravskoslezsko“. Uczestnicy podróży mieli okazję dowiedzieć się o ochronie dziedzictwa kulturowego na Śląsku i Morawach. Menadżer obiektu – Pani Radka Švarcová przedstawiła obiekt, opowiedziała o rozwoju turystyki kulinarneji przynależności do szlaku kulinarnego z punktu widzenia przedsiębiorcy, o wymaganiach, trudnościach i korzyściach jakie z tego płyną. Na koniec wizyty podano na obiad dania serwowane w ramach szlaku kulinarnego: śląski kapuśniak i zająca w winie z piernikowym knedlikiem.

                Kolejne miejsce, które odwiedzili uczestnicy podróży to Hotel Katharein w Opawie, gdzie mieli okazję podyskutować z Menadżerem obiektu oraz szefem kuchni na temat dobrych praktyk związanych z funkcjonowaniem szlaku tematycznego przy okazji kosztując lokalnych słodkich specjałów.

               Następnym miejscem był Valašský pivovar Kozlovice,  mieszczący się w zabudowaniach gospodarczych starego wójtostwa z 1822 roku. W starych wnętrzach z ceglanymi łukowymi sklepieniami produkuje się piwo w otwartych kadziach, aby piwowar mógł na bieżąco oceniać również wzrokowo wszystkie cechy piwa. W nawiązaniu do historii i tradycji miejsca produkowane tutaj piwa nazwano: Wołoski wojewoda i Kozlowicki wójt. W browarze z powodzeniem funkcjonuje także restauracja, gdzie po zwiedzeniu mini browaru grupa miała okazję porozmawiać z gospodarzami na temat związku produktów regionalnych z  uwarunkowaniami historycznymi i kulturowymi.

            Kolację w Horský hotel Sepetná w Ostravicach połączono z pokazem kulinarnym kuchni tradycyjnej. Kucharz na oczach gości w specjalnie przygotowanej sali restauracyjnej przygotował wieprzowinę po ogrodnicku z ryżem i żurawiną. Po kolacji menedżer obiektu Pan Tomas Otipka oprowadził grupę po całym kompleksie i porozmawiał na temat przynależności i promocji szlaku kulinarnego.

            Drugi dzień podróży studyjnej rozpoczął się od wizyty w wytwórni Štramberské uši w Kopřivnice. Rodzinna wytwórnia zajmuje się wypiekiem uszu od 1963 tradycyjnym sposobemręcznym. Zaraz po przekroczeniu progu wszyscy zostali uwiedzieni zapachem słodkości, których mieli okazję spróbować zaraz po upieczeniu. Produkty są chronione znakami towarowymi Unii Europejskiej „Chronione oznaczenie geograficzne”. Z właścicielem uczestnicy study tour rozmawiali na temat prowadzenia małej wytwórni i zasad jej funkcjonowania zgodnych z tradycją.

              Drugim miejscem, które tego dnia odwiedzili był Horský hotel Čeladenka w Čeladnej. Jest miejscem, w którym odbywają się gastro festiwale i wieczory Morawsko-Śląskie związane ze szlakiem kulinarnym. Z Panem Petrem Skopal, który pokazał cały odrestaurowany w 2013 roku obiekt, mieli okazję porozmawiać o produktach regionalnych serwowanych w restauracji. Na obiad kucharz przygotował lokalne specjały: staroczeską zupę „kulajdę” z grzybami leśnymi i jajkiem sadzonym oraz policzki wołowe w czerwonym winie z warzywami.

             Na koniec podróży uczestnicy odwiedzili Jaškovská krčma w Těrlicku - najstarszą karczmę w Czechach i jedną z najstarszych w Europie, o której pierwsze wzmianki pochodzą z 1268 roku z dokumentu podpisanego przez Władysława Opolskiego. Od tamtej pory karczma nieprzerwanie działa, serwując tradycyjną lokalną kuchnię i przygotowując dania z produktów lokalnego pochodzenia.

                 Realizacja tego przedsięwzięcia przez Opolską Regionalną Organizację Turystyczną była możliwa dzięki projektowi pn. Wsparcie promocji i rozwoju sieciowania Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego Opolski Bifyj w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich 2014-2020 dla województwa opolskiego na lata 2016-2017 ze środków Schematu II Pomocy Technicznej PROW na lata 2014-2020 – Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projekt zakłada realizację szeregu działań mających na celu promocję województwa opolskiego poprzez kulinaria tradycyjne serwowane w restauracjach znajdujących się na Szlaku Kulinarnym Województwa Opolskiego Opolski Bifyj.

 

 

KSOW Poprawne ologowanie.jpeg

Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna
Projekt i realizacja: netkoncept.com
SkyCMS strony i portale internetowe