Polecamy
  • PL
  • EN
  • DE
  • CZ
  • RS
  • FR
Serwis internetowy Visitopolskie
Logo Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna

wizyta członków Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego "Opolski Bifyj" na Małopolskiej Trasie Smakosza

Członkowie Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego

„Opolski Bifyj” z wizytą na „Małopolskiej Trasie Smakosza”

 

                W dniach 24-25 października 2016 roku Członkowie Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj” wybrali się w podróż po smakach województwa małopolskiego. Celem wizyty było odwiedzenie wybranych obiektów gastronomicznych zrzeszonych w „Małopolskiej Trasie Smakosza” oraz poznanie zasad działalności restauracji na szlaku, wymiana doświadczeń, dobrych praktyk i nawiązanie bezpośrednich relacji pomiędzy przedsiębiorcami.

                Małopolska Trasa Smakosza opiera się w głównej mierze na karczmach, które zarówno stylistyką wnętrz, jak i ofertą kulinarną nawiązują do tradycji galicyjskich. Takie też miejsca odwiedzali uczestnicy wyjazdu, kosztując specjałów kuchni małopolskiej, dzieląc się równocześnie przemyśleniami i  doświadczeniami w promocji takich miejsc.

                Wizyta rozpoczęła się w „Gościnnej Chacie” w Krakowie od spotkania z menadżerem obiektu – Panem Michałem Wilamowskim oraz przedstawicielką Małopolskiej Organizacji Turystycznej, a zarazem osobą najbardziej zaangażowaną w stworzenie i rozwój Małopolskiej Trasy Smakosza – Panią Elżbietą Tomczyk - Miczką. Pan Wilamowski opowiedział o historii powstania obiektu, a także o nowym przedsięwzięciu, jakim jest otworzenie podobnego obiektu w miejscowości Linz w Austrii. Z kolei Pani Elżbieta Tomczyk-Miczka przedstawiła w sposób szczegółowy zasady funkcjonowania „Małopolskiej Trasy Smakoszy” oraz wieloletnie doświadczenia i wnioski z działalności tego bardzo udanego projektu. Wizyta zakończyła się tradycyjnym łemkowskim obiadem, gdyż restauracja „Gościnna Chata”  jako jedyna polska restauracja w Krakowie serwuje dania kuchni łemkowskiej. Charakterystycznych wystrój wnętrz, stylowy ubiór personelu oraz muzyka tworzą niesamowity nastrój łemkowskiej karczmy.

                Kolejnym punktem były odwiedziny „Karczmy Rohatyna” w Liszkach, która położona jest nad brzegiem malowniczego jeziora. Otoczenie tego miejsca sprawia, iż jest ono licznie odwiedzane w okresie letnim. Odbywają się tutaj także warsztaty artystyczne oraz plenery plastyczne, z uwagi na przepiękną scenerię, jaka się roztacza ze skarpy na jezioro. Oprócz poczęstunku tradycyjnymi słodkościami, członkowie szlaku mieli również możliwość rozmowy z właścicielem obiektu – Panem Szymonem Jaśkowiakiem, który przedstawił szeroki zakres promocji poprzez liczne imprezy oraz cykliczne wydarzenia organizowane na terenie obiektu.

                Ostatnim punktem w programie pierwszego dnia była wizyta w Karczmie „Morskie Oko” – prawdziwej góralskiej karczmie położonej w centrum Krakowa. Wystrój wnętrzna z młyńskim kołem, góralskie ubiory przesympatycznej obsługi, góralska muzyka sprawiają, że można poczuć prawdziwy klimat tatrzański. Wizyta w tym miejscu pozwoliła członkom szlaku spojrzeć na aspekt promocyjny lokali gastronomicznych poprzez stworzenie odpowiedniego klimatu danego miejsca, dbałość o szczegóły oraz spójność wszystkich elementów. Odwiedziny zakończyły się iście góralską kolacją.

                W drugim dniu wizyty studyjnej członkowie Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj” odwiedzili niesamowite miejsce, jakim jest Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik” w Stróżach zaledwie pół godziny od Nowego Sącza.  To niesamowite miejsce stanowi kwintesencję pasji i fascynacji życiem pszczół właścicieli obiektu – Pani Anny i Pana Janusza Kasztelewiczów. „Sądecki Bartnik” to połączenie laboratorium, zakładu produkcyjnego, pasieki, ekspozycji muzealnych, miejsca edukacji, zabawy i nauki o pszczołach. Każdy szczegół, każdy element tego ogromnego pod względem obszaru miejsca jest głęboko przemyślany i spójny. Jest to ewidentny dowód na to, że prawdziwa pasja i śmiałość w podejmowaniu odważnych decyzji może doprowadzić do prawdziwego sukcesu.  Odwiedzenie tego miejsca było połączone z degustacją słodkości, która towarzyszy nieodłącznie temu miejscu – miodu w różnych postaciach.

                Ostatnim punktem drugiego dnia pobytu były odwiedziny w Miasteczku Galicyjskim w Nowym Sączu, czyli replice miasteczka galicyjskiego z przełomu XIX i XX w. Odtworzone zostały tutaj wiernie wszystkie najważniejsze obiekty, które umiejscawiano kiedyś przy rynku, czyli pracownię krawiecką, aptekę, sklep, pocztę, a także typowe mieszkania żydowskie. Muzeum to składa się także z ogromnego skansenu, na którego odwiedzenie należy przeznaczyć przynajmniej 2 godziny. Z uwagi na główne cele wizyty, członkowie szlaku odwiedzili „Gospodę Galicyjską”, która położona jest w samym centrum miasteczka. Wszystkich przybyłych powitała właścicielka obiektu – Pani Beata Handzel, która opowiedziała zarówno o plusach, jak i minusach usytuowania restauracji na terenie muzeum. Spotkanie zakończyło się obiadem z podaniem tradycyjnych dań kuchni małopolskiej.   

Realizacja tego przedsięwzięcia przez Opolską Regionalną Organizację Turystyczną była możliwa dzięki projektowi pn. Wsparcie promocji i rozwoju sieciowania Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego Opolski Bifyj w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich 2014-2020 dla województwa opolskiego na lata 2016-2017 ze środków Schematu II Pomocy Technicznej PROW na lata 2014-2020 – Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projekt zakłada realizację szeregu działań mających na celu promocję województwa opolskiego poprzez kulinaria tradycyjne serwowane w restauracjach znajdujących się na Szlaku Kulinarnym Województwa Opolskiego Opolski Bifyj.

 

 

KSOW Poprawne ologowanie mniejsze.jpeg

Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna
Projekt i realizacja: netkoncept.com
SkyCMS strony i portale internetowe