Polecamy
  • PL
  • EN
  • DE
  • CZ
  • RS
  • FR
Serwis internetowy Visitopolskie
Logo Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna

Piąte szkolenie dla członków Szlaku Kulinarnego „Opolski Bifyj” – Potencjał turystyczny województwa opolskiego ze szczególnym uwzględnieniem zasobów turystycznych na obszarach wiejskich.

W dniu 21 czerwca 2016 roku w Hotelu Zacisze w Turawie odbyło się piąte już szkolenie organizowane przez Opolską Regionalną Organizację Turystyczną w ramach projektu pn.: „Wsparcie promocji i rozwoju sieciowania Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego Opolski Bifyj”. Adresowane było do członków Szlaku Kulinarnego „Opolski Bifyj”, czyli do przedstawicieli restauracji, hoteli czy innych obiektów gastronomicznych i turystycznych, które serwują tradycyjne dania z regionu Opolszczyzny.

Atrakcje oraz produkty turystyczne Śląska Opolskiego (te bardziej i mniej popularne), nieznana opolska wieś czy miejsca, które „oprowadzają” turystów, czyli System Informacji Turystycznej w regionie – to wszystko znalazło się w obszernej prezentacji przygotowanej przez prelegenta szkolenia – Pana Tomasza Kandziorę. Pan Kandziora, aktualnie Dyrektor Izby Gospodarczej „Śląsk”, jest też licencjonowanym pilotem wycieczek i przewodnikiem terenowym po województwie opolskim, autorem publikacji traktujących o naszym regionie, a co dodatkowo ważne w kontekście tematyki spotkania – jest mieszkańcem Opolszczyzny, lokalnym patriotą, który jak mało kto, opowiadając o naszej małej ojczyźnie, potrafi oczarować jej pięknem nie tylko każdego turystę, ale także samą społeczność lokalną. Uczestnicy szkolenia mogli posłuchać o tym, co w naszym regionie tak naprawdę przyciąga przyjezdnych, o tym jak wykorzystać jego potencjał turystyczny (kulturowy, historyczny, przyrodniczy, krajobrazowy…) na przykładzie innych, polskich regionów, a także jak współpracować – z samorządem, organizacjami pozarządowymi, Punktami Informacji Turystycznej czy przewodnikami turystycznymi. Sztandarowe atrakcje Opolszczyzny, ciekawostki historyczne, znane osobistości z regionu, bogactwo krajobrazowe i przyrodnicze – wszystko to, z perspektywy restauratora i hotelarza, składa się na cenny i potrzebny zasób wiedzy wśród kadry pracowniczej – znajomość regionu w tej branży jest nie do przecenienia. Osobiste, ustne polecenia i rekomendacje, poparte rzetelną wiedzą i „osobistym” doświadczeniem, ciągle są jednym z najbardziej efektywnych form promocji i marketingu. To właśnie w takich miejscach jak restauracja czy hotel turysta-przyjezdny będzie szukał wskazówek o tym, co warto zwiedzić, w jakich miejscach Śląsk Opolski „pokazuje się” z najlepszej strony.

Tematyka szkolenia oraz szeroka i wartościowa wiedza przekazana przez prelegenta zostały przyjęte bardzo pozytywnie, a ich przydatność w codziennej pracy członków Szlaku Kulinarnego – oceniona bardzo wysoko. Jednym z wysuniętych po spotkaniu wniosków jest potrzeba ściślejszej współpracy samorządów czy organizacji pozarządowych z przedsiębiorcami z branży hotelowej, gastronomicznej i turystycznej w promocji regionu i tym samym przyciąganiu na Opolszczyznę większej liczby turystów. W związku z tym organizator spotkania, Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna, zaprosił ponownie członków Szlaku Kulinarnego do pielęgnowania współpracy ze stowarzyszeniem również pod kątem promowania oferty turystycznej, a także do zapoznania się z ofertą wydawniczą OROT’u i Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego, która dostępna jest zarówno tutaj w zakładce: Do pobrania, jak i w regionalnych Punktach Informacji Turystycznej, rozsianych po całym województwie, w tym w Opolskim Centrum Informacji Turystycznej działającym przy OROT w Opolu. Pan Kandziora zaprosił natomiast do nawiązywania kontaktów z pilotami wycieczek i przewodnikami turystycznymi z regionu, a także do współpracy z Izbą Gospodarczą „Śląsk”.

 

 

KSOW Poprawne ologowanie mniejsze.jpeg

Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna
Projekt i realizacja: netkoncept.com
SkyCMS strony i portale internetowe