Study tour po województwie opolskim
W dniach 4-5 kwietnia 2012 r. w ramach projektu polsko-czeskiego pn. „Współpraca transgraniczna klastrów turystycznych“ realizowanego przez KLACR o.s – czeski klaster turystyczny kraju morawsko-śląskiego wraz z Opolską Regionalną Organizacją Turystyczną odbyła się wizyta studyjna w województwie opolskim.
Celem wizyty studyjnej było zaprezentowanie przedstawicielom branży turystycznej z Republiki Czeskiej województwa opolskiego, jako obszaru atrakcyjnego turystycznie. W trakcie wizyty były przekazywane dobre praktyki i wymieniane doświadczenia pomiędzy przedsiębiorcami zarówno z Województwa Opolskiego i Kraju Morawsko-Śląskiego. Stronę czeską podczas wizyty reprezentowali członkowie Klacr o.s, m.in. przedstawiciel szkoły średniej o kierunkach: gastronomicznym, hotelarskim i turystycznym, przedstawiciel Ośrodka Wypoczynkowego Sepetna, biura podróży „Atis” i inni przedsiębiorcy branży turystycznej i około turystycznej. Z przedsiębiorców po stronie polskiej do uczestnictwa zaproszono przedstawicieli: Pałacu Lucja, Pałacu w Pawłowicach, Zamku w Mosznej, Biura Podróży „Alf”, Grodu w Byczynie, Dzikiej Chaty, Polietchniki Opolskiej jak również przedstawiciela Opolskiego Centrum Rozwoju Gospodarki..
Po oficjalnym rozpoczęciu wizyty studyjnej w Pałacu Lucja w Zakrzowie właściciel obiektu pan Siegmund Drasfeld oprowadził gości po swoim obiekcie pokazując doskonale dopracowane wnętrza pałacu. Obiekt posiada 25 pokoi, apartament dla 4 osób, sale i restauracje, jego położenie w bezpośredniej bliskości autostrady A4 oraz Góry Świętej Anny czyni go niezwykle atrakcyjnym turystycznie. Po prezentacji Pałacu Lucja odwiedzono Muzeum Wsi Opolskiej w Bierkowicach. Skansen wzbudził ogromne zainteresowanie wśród uczestników, którym przedstawiono pokrótce najważniejsze obiekty Muzeum takie jak: Kościół św. Katarzyny, młyn wodny, szkołę i inne. Gościom spodobała się wystawa kroszonek i pisanek, która sprowokowała uczestników do rozmów o tradycjach i zwyczajach wielkanocnych. Typowej śląskiej kuchni, uczestnicy study tour, zasmakowali w Starej Karczmie w Chocianowicach a następnie udali się do średniowiecznego miasta Byczyna gdzie odwiedzili nowoczesny hotel Adler. Adler mieści się w samym sercu Byczyny na średniowiecznym rynku. Hotel z bogatą historią urzeka nie tylko swoim wnętrzem, ale również niezwykłym klimatem. Po chwili odpoczynku przy kawie i cieście a hotelowej restauracji, grupie pokazano piękno średniowiecznego miasta a następie udano się do jednej z największych atrakcji turystycznej województwa opolskiego „Grodu w Byczynie”. Polsko-Czeskie Centrum Szkolenia Rycerstwa w Biskupicach przywitało gości salwami armatnimi, po czym rycerze zaprezentowali uczestnikom możliwości i atrakcje Grodu. Polsko-czeska grupa uczyła się nie tylko strzelać z łuku czy rzucać toporem, rycerze przygotowali dla swoich gości iście średniowieczne konkursy.
Drugiego dnia goście mogli skorzystać ze strefy spa, która jest udostępniona dla wszystkich gości Pałacu w Pawłowicach. Od wczesnych godzin rannych można zregenerować siły w jacuzzi, grocie solnej, saunie fińskiej lub suchej oraz w basenie. Po śniadaniu właściciel Pałacu, pani Ewa Godyla zaprezentowała nam szereg usług świadczonych klientom przebywającym w Pałacu. Poza strefą spa, w hotelu znajduje się duża sala balowa, restauracja, w której serwowane są wypieki z piekarni właścicieli w tym m.in. regionalny produkt jakim jest kołocz śląski. Pałac w Pawłowiach posiada również dwa apartamenty dla osób niepełnosprawnych. Apartamenty posiadają własną kuchnię, łazienkę i dwa pokoje. Po oficjalnym rozpoczęciu drugiego dnia wizyty studyjnej w Pałacu w Pawłowicach zabraliśmy naszych gości do największej atrakcji turystycznej województwa opolskiego JuraParku w Krasiejowie. Nowoczesny JuraPark zachwycił przedsiębiorców branży turystycznej swoją nowoczesnością, różnorodnością i obszernością. Rozbudowywany obiekt, jest w stanie zagospodarować czas odwiedzającym przez cały dzień, dzięki czemu z całą pewnością przyciągnie do siebie turystów z Czech. Również drugiego dnia nie mogło zabraknąć specjalności śląskiej kuchni, które tym razem zaserwowała restauracja Alba w Górze Świętej Anny. Po obiedzie uczestnicy zwiedzili Górę Świętej Anny wraz z Bazyliką i Parkiem Krajobrazowym.
Kolejnym etapem realizacji projektu pn. „Współpraca transgraniczna klastrów turystycznych” będą 3-dniowe warsztaty przedstawicieli polskiego i czeskiego klastra wraz ze słowackim klastrem Liptov.